רילוקיישן לקפריסין הפך בשנים האחרונות לאופציה פופולרית במיוחד עבור משפחות ישראליות המחפשות איכות חיים גבוהה, קרבה גאוגרפית לישראל ומערכת מיסוי נוחה. ללא ספק קפריסין הפכה להיות יעד מרכזי עבור ישראלים בכל הנוגע להשקעות נדל"ן בזכות המחירים הנוחים התשואות הגבוהות, עם זאת התקופה המאתגרת במדינת ישראל השפיעה על רבים ופתחה עבורם את המחשבה על רילוקיישן לקפריסין, גם אם זה לכמה שנים בודדות. במאמר זה, "רילוקיישן לקפריסין – כל מה שצריך לדעת", נסביר את כל התהליך, נציג את היתרונות והחסרונות, נתונים כלליים על קפריסין, מידע על הערים המרכזיות: לימסול, לרנקה ופאפוס, נסקור את בתי הספר הפרטיים המובילים, ונסביר על תהליך הוויזות.
אתחיל בזה שכתבנו מאמר מפורט על "מחשבה על רילוקיישן", מוזמנים לקרוא.
מעבר לכך, אנחנו בחברת Winest Group, מלווים לקוחות ברכישת נדל"ן ורילוקיישן בקפריסין מא' ועד ת'. מוזמנים לפנות אלינו במידה ויש לכם שאלות נוספות לאחר שתקראו את המאמר.
למה כדאי לעבור לקפריסין?
מדינה אירופאית: לאחר כמה שנים ניתן להגיש בקשה לקבלת אזרחות קפריסאית, כפוף למבחן בשפה היוונית ועוד כמה קריטריונים. לאחר מכן נוכל לקבל דרכון אירופאי.
קרבה לישראל: רק כ-40 דקות טיסה מתל אביב. יש מעל 5 טיסות ביום לשדה התעופה הבינלאומי בלרנקה ובתקופת הקיץ מעל 3 טיסות ביום לפאפוס. לפני המלחמה היו טיסות לפאפוס גם בחורף שהתבצעו על ידי חברות לואו קוסט, עם זאת נכון לעכשיו רוב הטיסות יוצאות ללרנקה.
איכות חיים גבוהה: אווירה רגועה, קהילה חמה, ותשתיות מודרניות. נכון, זה לא ישראל אבל בהחלט החיים בקפריסין מאפשרים לחיות ברוגע, ללא פקקים. האוכלוסיה הישראלית גדלה משמעותית בשנתיים האחרונות ואנחנו באופן אישי עזרנו למעל 50 משפחות לעבור לקפריסין. כולם מספרים על חוויה טובה, אנשים מדהימים ושיפור ברמת החיים, הרבה בזכות הנפש.
מערכת מיסוי אטרקטיבית: שיעורי מס נמוכים על עסקים ויחידים. מס חברות בקפריסין עומד על כ-12.5% ובין 2.5%-12.5% אם החברה מתאימה ל-IP BOX- חברה טכנולוגית. מוזמנים לקרוא עוד במאמר שכתבנו בנושא. בהשוואה לישראל, רוב השכירים/עצמאיים בישראל שיש להם את היכולת הכלכלית לבצע רילוקיישן לקפריסין משלמים מעל 30% מס, לפי ניסיון אישי של לקוחות. בסופו של יום, הנטו גבוהה יותר בקפריסין לעומת ישראל.
שפה: מרבית המקומיים דוברים אנגלית, במיוחד בערים המרכזיות ולכן קל מאוד להסתדר בקפריסין. צריך לזכור שקפריסין הייתה בשליטה בריטית.
חינוך בינלאומי: בתי ספר ברמה גבוהה עם תכניות לימוד אנגליות, לרוב לפי השיטות הבריטיות.
חסרונות שיש לקחת בחשבון כשחושבים על רילוקיישן לקפריסין:
מרחק מהמשפחה: למרות הקרבה, עדיין מדובר במעבר למדינה זרה. המחשבה שנגיע כל שבועיים לישראל לא באמת יוצאת לפועל כשיש ילדים. מעבר לכך, כשחושבים על ניתוק תושבות, צריך לזכור שיש לנו מספר ימים מוגבל שנוכל להגיע לישראל ולכן קחו בחשבון שהמשפחה תצטרך להגיע ברוב המקרים לישראל ולא הפוך.
שוק עבודה מצומצם: קשה יותר למצוא משרות מקומיות ביחס לישראל. מעבר לכך, השכר בקפריסין נמוך בהשוואה לישראל ולכן אל תנסו להגיע לקפריסין ללא עבודה מסודרת מראש.
תשתיות: אפשר להגיד לכאורה שאין ארנונה בקפריסין ולכן הפיתוח העירוני והסביבתי לוקה בחסר בהשוואה לישראל ולמדינות אירופה. יש חוסר במדרכות בכפרים, גנים ציבוריים, פארקים ואפילו תאורה בכבישים הראשיים במדינה. המדינה מתפתחת ולכן בונים ומשפרים את התשתיות היום.
בריאות: שירותי הבריאות הציבוריים פחות מתקדמים מהמערכת הפרטית. אני ממליץ ללקוחות לרכוש ביטוח בריאות פרטי המאפשר גם להגיע לטיפולים בישראל במידת הצורך. מוזמנים לקרוא מאמר שכתבתי בנושא ביטוח בריאות.
זה לא זול כמו שחושבים: בכל וובינר שאני מקיים ואפילו בכתבה בטלוויזיה הצהרתי באופן חד משמעית שהחיים בקפריסין לא זולים כמו שחושבים. יש המון משפחות שמתקשרות ובטוחות ש-15 אלף שקל חודשי מספיק לחיים מעולים בקפריסין ונשאר עודף בכיס להשקעות. אז התשובה היא לא! החיים בקפריסין כמעט יקרים כמו החיים בישראל ולא בגלל המחירים בסופר אלא בגלל החינוך הפרטי של הילדים, מחיר החשמל ועלות הביטוח הרפואי למשפחה. החינוך הפרטי בקפריסין עולה בממוצע בין 600-900 אירו חודשי לילד, ככה שאם יש לכם 3 ילדים (כמו הממוצע בישראל) אז תצטרכו לשלם כ-2000 אירו חודשי עבור לימודים וזה לא תמיד כולל חוגים, ספרים, הסעות וכו'. לכן, תחשבו שהעלויות שלכם יהיו כמעט זהות לעלויות בישראל. באופן כללי, אני מספר ככלל אצבע למשפחות שעליכם להרוויח לפחות 25 אלף שקל נטו חודשי עבור משפחה עם 2 ילדים שמתכוונים לשכור דירה/בית. כמובן שרמת החיים משתנה בין משפחה למשפחה.
על מנת שתוכלו לחזור ולנשום אסביר שהחיסכון הגדול מגיע כשמנתקים תושבות ומשלמים מס בקפריסין בלבד. משפחה שניתקה תושבות בישראל ומשלמים מיסים רק בקפריסין עלולה לחסוך מאות אלפי שקלים בשנה.
נתונים על קפריסין:
ערים מרכזיות: ניקוסיה (הבירה), לימסול, לרנקה, פאפוס
אוכלוסייה: כ-1.2 מיליון תושבים
מטבע: אירו (EUR)
שפה רשמית: יוונית
הערים המרכזיות:
לימסול:
העיר השנייה בגודלה והמרכז הכלכלי של קפריסין. לימסול מציעה חיי תרבות עשירים, חופים יפים ומרכזים עסקיים מודרניים. רוב חברות ההייטק נמצאות בלימסול ולכן במידה ואתם מחפשים תעסוקה תצטרכו לחפש משרות בלימסול. עבור רבים, לימסול היא "התל אביב" של ישראל, עם זאת בעיניי לימסול היא ממש כמו עוד עיר במדינת ישראל, כולל הפקק בכבישים.
- בתי ספר פרטיים בלימסול:
- The Grammar School Limassol
- Foley’s School
- The Heritage Private School
- Island Private School
- Pascal Primary School
- Silverline Primary School
לרנקה:
עיר נמל מרכזית עם אווירה רגועה ונוחה למשפחות. ממוקמת בקרבת שדה התעופה הבינלאומי של קפריסין. לרנקה עדיפה למשפחות שצריכות להיות על הקו בגלל הקרבה לשדה התעופה. אני מניח שכבר קראתם בקבוצות הפייסבוק על לרנקה ושמעתם שהיא בת ים לפני 20 שנה, עם זאת יש כפרים מקסימים שכדאי לכם לבדוק. מוזמנים לקרוא את המאמרים שכתבתי על לרנקה והכפרים שמסביב.
- בתי ספר פרטיים בלרנקה:
- American Academy Larnaca
- Med High School
- Pascal English School
- Chabad School
פאפוס:
עיר תיירותית היסטורית במערב האי, ידועה באתרים ארכיאולוגיים, נופים מרהיבים וקצב חיים איטי יותר. בעיניי בלבד, פאפוס מתאימה למשפחות שאין להם את הצורך להיות על הקו ומחפשים לגור באזור שקט, רגוע, עם נופים מדהימים ותחושה של חופש. פאפוס ידועה כמקום תיירותי בקיץ, עם זאת בחורף המקום דיי שקט. יש מקומות מדהימים בפאפוס עם אוכלוסיה מעולה, עם זאת צריך לזכור שזה רחוק משדה התעופה של לרנקה.
- בתי ספר פרטיים בפאפוס:
- The International School of Paphos
- Aspire Private British School
- TLC Private School
- Lumio Private School
ויזות ותהליך מעבר בעת רילוקיישן לקפריסין:
כחלק מהתהליך רילוקיישן לקפריסין, עליכם לדעת שניתן לשהות בקפריסין כ-90 ימים מתוך 180 ימים ברציפות ולאחר מכן נצטרך להראות שיש להם אשרת שהייה. אשרת השהייה משתנה בהתאם לצרכים וכמובן האם אתם מחזיקים בדרכון אירופאי או ישראלי בלבד. מצרף כמה אפשרויות.
ויזת תושבות (Temporary Residency – Pink Slip):
מיועדת לשהייה ארוכת טווח בקפריסין, וניתנת לחידוש מדי שנה. יש דרישות לקבלת הויזה וחלק מהן הם הוכחת הכנסה קבועה מחוץ לקפריסין ולא ניתן לעבוד בשוק המקומי.ויזת משקיעים (Permanent Residency – Category 6.2):
ניתנת למי שרוכש נכס חדש בשווי של לפחות €300,000. גם פה יש צורך להוכיח הכנסה של 50 אלף אירו לאדם יחיד וכ-65 אלף אירו לזוג כהכנסה שנתית.ויזת תושבות לדרכון אירופאיYellow Slip :
מיועדת לאדם המחזיק בדרכון אירופאי ומעוניין לשהות בקפריסין יותר מ-90 ימים. תצטרכו להוכיח הכנסה מחוץ לקפריסין או שיש להם עבודה בקפריסין.פתיחת חברה בקפריסין: ניתן לפתוח חברה בקפריסין ולהעסיק את עצמך בחברה. כמחזיק בדרכון ישראלי בלבד, יש להעביר כ-200,000 אירו לחשבון החברה וניתן להשתמש בכסף למשכורות, רכישת נדל"ן ועוד'.
ויזת עבודה:
נדרשת למי שמתכנן לעבוד באי; דורשת אישור מעסיק מקומי.
*אין לראות במידע המצורף כייעוץ או המלצה ועליכם לשוחח עם עורך דין קפריסאי על מנת להבין את הקריטריונים המלאים לקבלת ויזה המתאימה ביותר עבורכם.
בתי ספר פרטיים:
כמו שכבר קראתם, העלות החודשית מאוד גבוהה ויש סיבה לכך. כשחושבים על רילוקיישן לקפריסין עם ילדים השאלה הראשונה שעולה היא מסגרות לילדים. צריך להכיר שיש רשימות המתנה לבתי הספר הפרטיים וזה יכול להשפיע על מקום המגורים שלכם, מתי תעברו לקפריסין וכמובן עלות החודשית. לרוב, בתי הספר מקבלים תלמידים בספטמבר וינואר (סטמסטר א' ו-ב'). המבחנים לבתי הספר נעשים בדרך כלל בחודש פברואר-מרץ ולאחר מכן יעדכנו אתכם אם התקבלתם לבית הספר. עם זאת, כבר מראש כדי לבדוק האם יש לכם סיכוי להתקבל לבית הספר משום שלא תמתינו עד אפריל. אני ממליץ להירשם לכמה בתי ספר כדי שיהיה לכם יותר סיכוי. אגיד שאנחנו מכירים מקרוב את בתי הספר וההנהלה ולכן יודעים ברוב המקרים האם יש סיכוי להתקבל בשנה הקרובה או שהסיכויים נמוכים. יש בתי ספר שאנחנו יודעים בוודאות שיש מקום ויש בתי ספר שצריך דחיפה קלה. אנחנו עוזרים למשפחות בתהליך ומנסים לסייע.
מוזמנים לקרוא מאמר שכתבנו בנושא על בתי ספר בלרנקה – לחצו כאן
מעבר לכך, גם קיימנו וובינר עם בית ספר פסקל בלרנקה – מוזמנים לצפות
ניתוק תושבות מס – ישראל וקפריסין:
בשל היעדר אמנת מס בין ישראל לקפריסין, חשוב להבין את המשמעות של ניתוק תושבות מישראל.
רבים מהאנשים שפונים אלי חושבים שניתוק תושבות מתבצע ברגע שהם נחתו בקפריסין ומתחילים לשלם מס בקפריסין בלבד אבל לצערנו זה לא עובד ככה.
כחלק מהתהליך הרילוקיישן, עליכם להבין את נושא המיסוי לעומק משום שמה שנכון לאדם א' לא נכון בהכרח לאדם ב'. לפי הניסיון שלי בלבד, עליכם להבין שיש את מבחן מרכז החיים שבו תצטרכו להוכיח שמרכז החיים נמצא מחוץ לישראל כמו מקום מגורים עיקרי, מקום עבודה, מקום הלימודים של הילדים ועוד'.
בוובינרים שקיימנו עם עמית גרינברג, יועץ מס בינלאומי המתמחה במדינות ללא אמנת מס, שוחחנו גם על הפנסיות, ביטוחים, נכסים בישראל ועוד'.מוזמנים לצפות בוובינר שקיימנו עם עמית.
חשוב להתייעץ עם יועץ מס מקצועי כדי לתכנן נכון את המעבר ולמנוע חיובים כפולים.
כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי במאמר משמש כמידע כללי ולכן עליכם לפנות לגורם מקצוע מקצועי.
מערכת הבריאות בקפריסין והביטוחים הרפואיים:
רילוקיישן לקפריסין לא קורה ביום אחד ויש לנו הרבה פרמטרים שצריך לשקול בעת המעבר לקפריסין. המערכת בריאות בקפריסין היא לא ישראל אבל עדיין ברמה טובה. עם זאת, מרבית הזרים שמגיעים לקפריסין רוכשים ביטוח בריאות פרטי ומעדיפים להימנע מלהגיע לבתי חולים הציבוריים.
כישראלים שמגיעים לקפריסין אנחנו רגילים לביטוח הפרטי מישראל, שכנראה רכשנו שעוד היינו צעירים והיום צריך להתחיל הכל מחדש. עלינו לספק לחברות הביטוח את המצב הרפואי הקיים שלנו ובהתאם לכך נקבל הצעת מחיר. כמו בישראל, נשלם יותר במידה ויש היסטוריה רפואית ולפעמים יכולים להחריג את המקרה הרפואי.
יש חברות ביטוח מקומיות טובות שמשלמות בזמן המקרה ויש חברות שיודעות לגבות תשלום בלבד ועושות חיים קשים בעת מקרה הביטוח ולכן חשוב לבדוק טוב טוב על פי המלצה וניסיון של אחרים. ניתן גם לעשות ביטוח רילוקיישן מישראל אבל המחירים בדרך כלל הם פי 2 ולכן פחות משתלם.
צריך לדעת שאפשר לרכוש בהתחלה ביטוח נסיעות לחו"ל ורק לאחר מכן לרכוש את הביטוח הפרטי, ככה שלא חייבים לרכוש את הביטוח ביום הראשון בקפריסין.
אנחנו משתפים פעולה עם כמה חברות מקומיות שהוכיחו את עצמן, מוזמנים לפנות אלינו לפרטים נוספים.
העברת ציוד- מכולה כחושבים על רילוקיישן לקפריסין:
אתם צריכים לדעת שהעברת ציוד לקפריסין הוא לא חובה בעת הרילוקיישן לקפריסין. שקע החשמל שונה מישראל, הריהוט בהרבה מהמקומות זול יותר מישראל ולכן אולי כדאי לחשוב על לרכוש את מוצרי החשמל והריהוט בקפריסין.
בהנחה ואתם רוצים לשכור דירה אז רוב הדירות מגיעות מרוהטות ולכן נצטרך למצוא מקום אחסון לציוד האישי שלכם.
החלטתם להביא מכולה משום שיש לכם דברים חשובים ו/או רכשתם נכס ללא ריהוט? יש כמה חברות בישראל שיודעות לספק את השירות. צריך להכיר שיש עלויות מעבר להצעת מחיר של חברת השילוח משום שיש עלויות מכס בישראל, קפריסין ואפילו תרגום מסמכים. תוודאו שאתם מודעים למחיר המלא כדי שלא תהיו מופתעים. העברת גודל המכולה משתנה בהתאם לצרכים שלכם וכמובן המחיר משתנה בהתאם.
העברת מכולה לקפריסין לא בדיוק מאפשרת לשלוח מכולה משותפת עם משפחות אחרות משום שצריך להצהיר שהפריטים שלכם וכמובן לא נוכל לקחת 3 מקררים שאתם משפחה של זוג+2. יש חוקים מסודרים בעת העברת המכולה. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם חברת שילוח שהעבירה ב-5 שנים האחרונות למעלה מ-100 משפחות לקפריסין. מוזמנים לפנות אלינו לפרטים נוספים.
רכב בקפריסין:
כמו שבטח כבר שמעתם, נוהגים הפוך בקפריסין (כמו בלונדון) ולכן צריך להתרגל לכך. ניתן לרכוש רכב בקפריסין עם הדרכון הישראלי וגם לרכוש ביטוח ללא כל בעיה. אין צורך בשלב הראשוני לעשות טסט אבל לאחר חצי שנה (על פי החוק) תצטרכו להוציא רישיון מקומי וזה מצריך מכם לעבור תאוריה פעם נוספת.
ברוב המקרים אני ממליץ למשפחות להגיע לקפריסין ולשכור רכב בשבועיים הראשונים כדי שתוכלו לחפש בנחת כשאתם כבר בקפריסין ולא מרחוק. כן, יש לזה עלות של כמה מאות אירו אבל זה בהחלט משתלם לטווח הארוך.
מעבר לכך, הנהיגה בקפריסין מאוד רגועה ואין הרבה מכוניות בכביש, ככה שלרוב לא תתקעו בפקקים, אלא אם אתם תתגוררו בלימסול וזה כבר כמו עוד עיר במדינת ישראל.
רילוקיישן לקפריסין הוא תהליך מרגש המשלב הזדמנויות עסקיות, חינוך איכותי וחיים נוחים למשפחות. צוות Winest Group כאן כדי לסייע בכל שלבי המעבר – החל מבחירת הנכס המתאים ועד לתהליך הבירוקרטי מול הרשויות המקומיות.
לפרטים נוספים וייעוץ אישי – פנו אלינו!