עברה לכם המחשבה על רילוקיישן לקפריסין? חושבים על הרצון לשנות אווירה ולעבור למדינה אחרת? מצד שני החשש להיות רחוק מהארץ משפיע על ההחלטה? אני מזמין אתכם לקרוא על רילוקיישן לקפריסין, המדינה שנמצאת כ-40 דקות טיסה בסך הכל.
לאחרונה, בין היתר בעקבות האירועים שאנחנו עוברים במהלך היום יום במדינה, אני מקבל מידי שבוע עשרות פניות ממשפחות בוואטסאפ ובפייסבוק לגבי תהליך רילוקיישן לקפריסין כבר בשנת 2024.
השאלה הכי שכיחה שאני מקבל היא איך אנחנו מתחילים את תהליך הרילוקיישן לקפריסין?
לכן אפרט לכם במספר חלקים כמה מהתובנות שלי מהחודשים האחרונים בהם עשיתי שיחות עם משפחות שעשו את המעבר, עורכי דין, רואי חשבון ובתי הספר בקפריסין.
חלק א’- תנשמו עמוק ותבינו האם רילוקיישן לקפריסין הוא הצעד הנכון עבורכם:
רובנו מרגישים שהמצב במדינה לא אידיאלי, זה התחיל לפני ה-7.10.2023 והסיר לחץ התפוצץ באותו בוקר ארור. המחשבה על רילוקיישן צריכה להתקבל כשהשכל “נתן לנו את האישור” ולא לפעול רק מהרגש. בתור אחד שבעצמו היגר למדינה רחוקה לפני עשור, לרגש יש חלק גדול בהחלטה אבל בסוף מה שצריך לתת את האישור הסופי היא המחשבה שזה פשוט הצעד הנכון לנו.
האם נרצה לחזור לארץ כשהכל יגמר? אולי נתגעגע לחיים שבנינו בארץ? האם זה בסדר שנהיה רחוקים מהמשפחה המורחבת? יש הרבה שאלות שצריך לענות עליהן כדי להבין האם אתם מוכנים לקפוץ למים.. בתכלס אלה מים רדודים כי המעבר הוא למרחק של 40 דקות טיסה, אבל עדיין זו קפיצה למים.
חלק ב’- תקציב הדרוש לרילוקיישן לקפריסין:
אנחנו כישראלים חושבים שקפריסין מאוד זולה ולכן נוכל להסתדר עם חצי מהשכר בישראל. התשובה האמיתית היא- כנראה שלא. ישראלים שביקרו במהלך החודשים האחרונים באי גילו שהמחירים בקפריסין ממש לא זולים (כמו שאנחנו חושבים) וההפרשים מול מדינת ישראל עומדים על 30-20% בצריכה הבסיסית.
בכל שיחה שאני מקיים עם משפחה, אני עושה את התרגיל הבא: “יש לכם 10 שניות לתת לי תשובה מרגע השאלה, ותזרקו מה שעולה לכם לראש. מחר בבוקר אתם עוברים לקפריסין – באיזה נכס תרצו לגור? תתארו לי את הנכס ורמת החיים בראש”. עכשיו קחו לעצמכם כמה שניות לדמיין את התשובה שלכם.. מבחינה סטטיסטית, מעל 90% יענו לי שהם רוצים בית פרטי, 4 חדרי שינה, גינה, בריכה ובמרחק הליכה מהים. גם אתם עניתם ככה? אז נכון, מחירי הנכסים זולים בהרבה מהמחירים בישראל, אבל כנראה שהבקשה הזו תעלה מעל 2 מיליון שקל. שכירות? לפחות 10,000 שקל. כן, נוכל למצוא גם דירה בת 3 חדרי שינה וסלון במחיר של 7,000 שקל בחודש. בישראל היינו משלמים פי 2 לפחות..
בתי הספר הפרטיים זה לא משהו זול והמחירים עולים בכל שנה. משיחות שלי עם בתי הספר ופרסום המחירים, העלות החודשית הממוצעת לילד היא בין 800-1000 אירו. זה לא תמיד כולל את הספרים, הסעות, פעילות לאחר שעות הלימודים ועוד. יש לכם 2 ילדים? כנראה שתגיעו לאזור ה-1500 אירו לחודש (לא סכום זעום). ניתן לשלוח את הילדים לבית ספר ציבורי אך הלימודים מתקיימים בשפה היוונית ויש לימודי
כשעוברים למדינה זרה שהיא פחות מפותחת מישראל, אנחנו מצפים שרמת החיים שלנו תעלה ולכן בהרבה מהמקרים נגלה שהעלות מחייה החודשית שלנו היא בעצם אותו דבר כמו בישראל. (אתייחס במאמר נוסף על העלויות באי). לפי משפחות ישראליות שחיות בקפריסין עם 2 ילדים: הגענו למסקנה שצריך לוודא שיש הכנסה חודשית של לפחות 6,000 אירו כדי להתקיים. אני לא מכיר מישהו שרוצה לעבור למדינה זרה ולפגוע ברמת החיים שלו ולכן חשוב להבין האם יש ביכולתכם להרוויח מעל 6,000 אירו בחודש.
חלק ג’- עבודה בקפריסין:
אחרי שהבנו שכנראה נצטרך הכנסה חודשית גבוהה, השאלה הנשאלת היא איך נרוויח את הסכום הזה?
השאלה הקבועה היא: “אנחנו יכולים למצוא עבודה בקפריסין?”- אז נניח שכן במידה ויש לנו את האישורים המתאימים, עם זאת השכר בקפריסין ממש לא דומה לשכר בישראל. בחיפוש פשוט בגוגל נמצא שהשכר הממוצע בקפריסין עומד על 2,250 אירו ברוטו בחודש. כשאני מדבר עם המקומיים, הם טוענים שהם לא מרוויחים את השכר הזה אלא פחות. כן, יש אוכלוסייה מקומית שמרוויחה גם 4,000 אירו בחודש (כמו בכל מקום).
לכן, דעתי האישית בלבד היא שכדאי לשמור על העבודה שיש בישראל, במידה ואנחנו שכירים. יש כמה דרכים שאפשר לעשות את זה נכון לשנת 2024:
1. פינק סליפ: מגישים בקשה להישאר בקפריסין (נפרט בחלק של הויזה) ולא רשאים לעבוד בקפריסין. השכר חייב להגיע מחוץ לקפריסין. חיסרון- לא כל החברות הישראליות יסכימו לכך.
2. ילוו סליפ: יש לכם דרכון אירופאי? החברה שאתם עובדים בה בארץ יכולה להעסיק אתכם דרך גוף שלישי כ-Contractor/EOR.
3. פתיחת חברה: פותחים חברה בקפריסין ומוציאים קבלות למעסיק.
4. ממציאים את עצמנו מחדש: מתחברים לאנשים ולפעמים יוצרים קשרים ועסקים שלא חשבנו עליהם לפני.
עצמאיים: מעבירים את החברה לקפריסין ומוציאים קבלות כרגיל.
- יש עלויות לפתיחת חברה- מוזמנים לקרוא עוד במאמר על פתיחת חברה.
לסיכום סוגיית התקציב, צריך להבין באיזו דרך נוכל לכלכל את הבית. הרוב המוחלט של המשפחות שמשוחחות איתי מחפשות לשפר את איכות החיים ויש לכך עלויות. לכן ברוב המקרים האפשרות לעבוד בשוק המקומי יורד מהפרק וצריך לחשוב על דרכים חלופיות.
חלק ד’- סוגי ויזה לאשרת שהייה בקפריסין:
מוזמנים לצפות בוובינר שקיימנו עם אנשי מקצוע כדי לשמוע על האפשרויות הקיימות בפנינו לרילוקיישן לקפריסין.
קישור ליוטיוב | קישור לספוטיפי
כאזרחי מדינת ישראל, מותר לנו לשהות בקפריסין 90 ימים מתוך 180 ימים. נצטרך לדאוג לקבלת היתר שהייה לכל השנה כשחושבים על רילוקיישן. חשוב להגיד שקפריסין נכון להיום, יולי 2024, עדיין לא חלק מאמנת שנגן.
קיימות כמה אפשרויות לפנינו:
– פינק סליפ:
ניתן להגיש בקשה לויזה הנקראת Pink Slip תוך 90 ימים. תחת השם Pink Slip יש הרבה קטגוריות אבל המוכרת היא הויזה שבה ניתן להתגורר בקפריסין, אבל לא ניתן לעבוד ולהירשם ל-GESY. ניתן לקבל אשרת שהייה למשך שנה ולחדש בתנאי שעומדים בקריטריונים בסיסיים כמו הכנסה ממקור חוץ שלא בקפריסין, דפי חשבון בנק, הוכחת מקום מגורים ועוד. מבחינת ההכנסה, צריך להוכיח (בערך) כ-30 אלף אירו הכנסה לזוג ועוד כ-4 אלף אירו לכל ילד/ה. מוזמנים לקרוא עוד על פינק סליפ
– יילו סליפ:
ניתן להגיש בקשה תוך 90 ימים לויזה הנקראת Yellow Slip (במידה ואחד/אחת מבני הזוג מחזיקים בדרכון אירופאי). חשוב לציין שרק בעלי הדרכון האירופאי יכולים להגיש את בקשה לויזה הזאת. כעיקרון, מדובר בתהליך מאוד פשוט מכיוון שניתן לגור במדינות באירופה עם דרכון אירופאי ללא בעיה, בתנאי שמוכיחים כמה דברים בסיסיים.
לדוגמא: חוזה חתום עם חתימה של המוכטר של הכפר/עיר, דפי חשבון בנק באנגלית (אפשר גם חשבון בנק בישראל), ביטוח רפואי ועוד כמה מסמכים. תחת Yellow Slip אתם רשאים להתגורר בקפריסין, להירשם למערכת הבריאות הממלכתית GESY וגם לעבוד.
– פתיחת חברה בקפריסין:
ניתן לפתוח חברה בקפריסין (כמובן שיש לכך עלות) ולהעסיק את עצמך תחת החברה. כתושב ישראל, יש להעביר סכום של כ-200,000 אירו לחשבון החברה נכון להיום. ניתן להשתמש בכסף החברה להוצאות החברה ואפילו לרכישת נ כס תחת החברה. מקור הכסף חייב להגיע מחוץ לקפריסין. תחת החברה תוכלו להוציא קבלות גם לישראל וזכאים להירשם ל-GESY. *חשוב לדבר עם רואה חשבון/עורך דין בנושא ולהכיר את כל הסעיפים. כל המידע שציינתי מגיע מידע אישי ולא מהווה ייעוץ או המלצה בנושא.
מוזמנים לצפות בוובינר שקיימנו בנושא פתיחת חברה בקפריסין.
– ויזת עבודה בקפריסין:
מצאתם עבודה בקפריסין שמוכנה לספק ויזה עבורכם ועבור המשפחה? מעולה! באופן אישי, אני לא מכיר הרבה חברות שמעוניינות להעסיק ישראלים ללא אזרחות אירופאית. מצאתם? הרווחתם!
– רכישת נכס חדש בקפריסין מעל 300 אלף אירו + מע”מ:
אני מניח שכבר שמעתם על זה כל כך הרבה פעמים, פרסומות וכו’. השם הנפוץ נקרא PR= Permanent Residence ניתן לרכוש נכס חדש בקפריסין ו”לקנות” מעמד של תושב בקפריסין. כמובן שזה מגיע עם קריטריונים נוספים שלא כל משפחה מסוגלת לעמוד בו.
- הוכחת הכנסה של כ-50,000 אירו למבקש הראשי + 15,000 אירו לבן/בת זוג + 10,000 אירו לכל ילד/ה. הכסף חייב להגיע מחוץ לקפריסין.
- לא ניתן לעבוד בקפריסין!
- ניתן להגיש לבקשת אזרחות לאחר מספר שנים.
לכל סוג ויזה יש את הקריטריונים שצריך לעמוד בהם ולכן יש לשוחח עם עורך דין מוסמך בנושא. מוזמנים לקרוא עוד במאמר דרך הלינק.
חלק ה’- סדר עדיפויות מבחינת מקום מגורים בקפריסין:
כשחושבים על רילוקיישן לקפריסין, רוב הישראלים שואלים בדרך כלל על לרנקה, פאפוס ולימסול ולכן אתמקד בערים האלה. לפני שמגיעים לקפריסין חשוב להבין קצת יותר על כל עיר ועיר. אתם מוזמנים לצור איתי קשר ולקבוע שיחת היכרות *ללא עלות* ולשמוע קצת יותר על כל עיר ועיר.
אפרט בקצרה על כל עיר:
-
לימסול:
העיר הכי מפותחת ותוססת בקפריסין. רוב בתי הספר נמצאים מעל הכביש המהיר, בהרים. לימסול העיר היקרה ביותר אך היא פעילה כל השנה. לימסול, בעיניי בלבד, אינה עיר תיירותית אלא עיר מסחר לכל דבר ועניין.
-
פאפוס:
בעיניי, “אוכלוסיה אירופאית” בהשוואה ללרנקה. פאפוס בנויה על הרים עם נוף יוצא דופן, אך שקטה מאוד. העיר פאפוס הייתה ידועה כעיירת קיץ עד לא מזמן אבל לאט לאט מתפתחת ומשנה את התדמית. חשוב להבהיר שגם בפאפוס יש מהגרים ומוסלמים (בניגוד למה שאנשים חושבים). מעבר לכך, פאפוס הוא מחוז גדול וכשרוצים לגור ב-Peyia בקרבה לקורל ביי ולבית ספר TLC, צריך לדעת שאנחנו נמצאים כ-20 דקות מקאטו פאפוס (אזור התיירותי) וכ-35 דקות משדה התעופה של פאפוס.
-
לרנקה:
בעיניי, בת ים לפני 20 שנה. עיר נמל שמתפתחת בקצב מדהים בכל כפר ושכונה הצמודה למרכז, החל מפילה ועד פרבוליה. פוטנציאל גדול בעיניי וקרובה לשדה תעופה הבינלאומי ולערים כמו איה נאפה וניקוסיה. כשאנשים אומרים לרנקה, מתכוונים בעיקר לאזור של הנמל לתוך העיר- אזור שהוא פחות מטופח כרגע ופחות מיועד למשפחות בעיניי. לעומת זאת, במרחק של כ-7-15 דקות נסיעה אנחנו נגיע לכפרים כמו ליבדיה, אורוקליני, פילה, אראדיפו ואפילו פרבוליה ונוכל למצוא מקומות שקטים, יפים, ומיועדים למגורים למשפחות.:
חלק ו’- בתי ספר ורשימת המתנה בשלב רילוקיישן לקפריסין:
כמעט בכל יום אני שומע ממשפחה אחרת שקיבלו תשובה שהם ברשימת המתנה והם מאוד מבואסים כי רצו לעבור כבר בקיץ הקרוב לגור באותה עיר. ברוב השיחות, הילדים עומדים בסדר העדיפויות של ההורים ולכן חשוב להבין האם יש מקום בבתי הספר בעיר שאתם רוצים לעבור אליה. יש פוסט ארוך שרשמתי על בתי ספר בלרנקה, מוזמנים לקרוא דרך הלינק.
יש ביקוש גדול לרישום ילדים לבתי ספר הפרטיים ולפעמים אין מקום ונאלצים לשנות תוכניות. לכן, השלב הראשון הוא לשלוח בקשה לכל בתי הספר שאתם שוקלים את האפשרות שהילדים ילמדו בהם ולבקש להגיע ליום התרשמות,. אתם צריכים להבין האם יש מקום לשנת הלימודים שאתם מתכוונים להגיע אליה. לרוב, תקבלו תשובה שיש רשימת המתנה ולפעמים זה לא מתאים למשפחות כי גם ככה יש לחץ גדול סביב המעבר ורוצים וודאות מלאה שיש לילדים מקום.
שורה תחתונה- תהיו פתוחים במחשבה לבקר בעיר נוספת שאתם מגיעים לקפריסין מכיוון שאולי תמצאו את עצמכם בעיר אחרת כי שם יש מקום לילדים בבית הספר.
- קחו בחשבון שבשלב הרישום לבית הספר יתכן ויבקשו מהילדים לעבור בחינות באמצע שנת 2024 שיתקיימו בקפריסין ולפעמים בזום.
חלק ז’- ביקור בקפריסין:
כחלק מהביקור בקפריסין, עליכם לוודא שאתם מבצעים כמה דברים מראש:
- הבנה על בתי הספר בכל עיר ועיר: בכל עיר נוכל למצוא לפחות שלושה בתי ספר פרטיים שיכולים להתאים לכם. תבררו לפני מה האופי של הבית ספר- נוקשה יותר, נוקשה פחות. תנאי קבלה יותר נוחים וכו’.
- קביעת פגישות בבתי ספר: אין סיבה לקבוע פגישות בפאפוס אם אתם מעוניינים לעבור ללרנקה או לימסול. תקבעו מראש פגישות עם בתי הספר בעיר בה אתם רוצים להתגורר. תזכרו שיש רשימות המתנה במספר בתי ספר ולכן תהיו פתוחים לבקר בעיר נוספת במידה ואין מקום בבית ספר אותו רציתם.
- לדוגמא, באחת השיחות שלי עם משפחה, הם מאוד רוצים להתקבל ל-Island School בלימסול, אך קבעו פגישות נוספות בלרנקה עם Pascal.
- סיור בכפרים: כשמתחילים בתהליך של רילוקיישן לקפריסין, חשוב להסתובב בכפרים הסמוכים לבתי הספר בכל עיר, מכיוון שלא תרצו להיות בכביש מעל חצי שעה בכל בוקר. רובכם לא באמת מכירים את השכונות מעבר לגוגל מאפ. לכן מומלץ לקבוע סיור של כמה שעות עם אנשים מקומיים שיראו לכם את השכונות השונות ויסבירו לכם מהנקודת מבט שלהם כל שכונה. מוזמנים לפנות אלי על מנת לארגן סיור בכפרים ובשכונות עם אנשים מקומיים שיסבירו לכם קצת יותר על האזור.
- פגישות עם אנשי מקצוע: כחלק מהפגישות שלי עם משפחות שחושבות על מעבר לקפריסין. אני מסביר שאין צורך לשבת ולחקור פרוייקטים עד שהילדים לא התקבלו לבתי ספר. מצד שני, אפשר להסתובב ולראות את הפרויקטים הנמצאים בשלב בנייה בהתאם לתקציב ולקבל הסבר קצר בנושא. ההיגיון אומר שכשיש תשובה חיובית מבית הספר, כנראה נעבור לגור באותה עיר ורק אז נרכוש בית למגורים. מעבר לכך, מומלץ להיפגש עם עורכי דין במידה וכבר יש לכם אחד/ת כזה. במידה ואין, מוזמנים לפנות אלי ואמליץ מנסיוני ומהמלצות של לקוחות. במהלך הפגישה עם עורך הדין נשוחח על התהליכים מהצד המשפטי והגשת המסמכים הרלוונטיים, החל מפתיחת חשבון בנק, אשרת שהייה וחוזה נדל”ן.
חלק ח׳ – קבלת החלטות:
בשלב הזה, אנחנו כבר קיבלנו תשובה חיובית מבית הספר, הסתובבנו בערים, כפרים, שכונות ואפילו כנראה ראינו כמה נכסים שיכולים להיות רלוונטיים בהתאם לתקציב. כנראה שיש סיבה מספיק אמיתית לכך שביצעתם את השלבים הקודמים. נכון, המחשבה על מעבר וכל מה שכבר ביצענו בתהליך מגיע לרגע של ה”תכלס”.. הרגע שבו מודיעים לכל החברים ולפעמים יש רגעים ששואלים את עצמנו האם זה באמת מה שאנחנו רוצים? זוכרים שאמרתי שאנחנו קופצים למים אבל למים רדודים? אז תזכרו ש:
– קפריסין נמצאת כ-40 דקות טיסה בלבד ובאותו זמן ומזג אוויר כמו ישראל.
– עשו את זה הרבה לפניכם וכנראה שגם אחריכם- ושתדברו עם ישראלים מקומיים, תגלו שהם מתחרטים שלא עשו את זה לפני.
– יש אנשי מקצוע טובים שיעזרו לכם בכל התהליך.
– ותחשבו מה הדבר הכי גרוע שיכול להיות לעומת מה הדבר הכי טוב שיכול להיות!! הגרוע? לחזור לארץ אחרי שנה. הטוב? שיפרנו את איכות החיים כמו שרצינו ואז תתחרטו כמו שאר החברים.. שלא עשו את זה לפני.
חלק ט׳ – ברוך הבא לקפריסין (:
אם הגעתם עד פה, כנראה שכבר נפגשתם מספר פעמים עם אנשי מקצוע ואתם יודעים שצריך לקבוע תור באימיגריישן.
ביטוח נסיעות לחו”ל עם חברת Safe4you
אל תשכחו שאתם צריכים לרכוש ביטוח רילוקיישן ולכן תוכלו לרכוש תחת סוכנות לביטוח Safe4you ולקבל הטבה של כמה אחוזים אם תגידו שאיתי ארז שלח אתכם. לכניסה לאתר ולקרוא על ביטוח רילוקיישן לחצו כאן.
מה עוד חשוב לדעת לפני הרילוקיישן לקפריסין?
מיסוי: המיסוי של קפריסין שונה מישראל לכן חשוב שתכירו לעומק את הנושא. יתכן ותצטרכו לדווח על ההכנסות שלכם בקפריסין במידה ולא ניתקתם תושבות בישראל. מעבר לכך, תצטרכו לדווח גם בקפריסין. משפחות רבות עוברות לקפריסין ועובדות מרחוק, אבל מזה אומר מבחינת מיסוי? תזכרו שאין אמנת מס בין ישראל לקפריסין.
ניתוק תושבות: ההחלטה לניתוק תושבות צריכה להתקבל לאחר שיחה עם איש מקצוע. תבדקו מתי עליכם לנתק תושבות. האם זה פוגע בביטוחים הפרטיים בישראל. מה קורה במידה והחלטתם לחזור אחרי שנתיים לארץ. כמה ימים מותר לכם להגיע לישראל. מה מקור ההכנסה שלכם והאם הוא נמצא בקפריסין או בישראל.
פתיחת חשבון בנק בקפריסין: תהליך פתיחת חשבון בנק יכול לקחת מעל חודש ימים. נשאלת השאלה מה מטרת פתיחת חשבון הבנק? האם מדובר בהשקעה או עבור רילוקיישן? בהתחלה כנראה ותפתחו חשבון IBU ולאחר כמה זמן תרצו לפתוח חשבון מקומי. ההבדל ביניהם הוא העמלות וגם סוג הפעילות. יש רשימת מסמכים שעליכם לדאוג לספק אותם עוד לפני ההגעה לקפריסין. מוזמנים לקרוא עוד על פתיחת חשבון בנק.
מוזמנים לעקוב אחרי ערוץ Spotify וYoutube ולשמוע הקלטות נוספות על קפריסין, השקעות נדל”ן, פתיחת חברות, הכרת הערים, מיסוי ועוד.
חושבים על נדל”ן? מוזמנים לראות פרויקטים לפי ערים.
גילוי נאות- אני מלווה רכישות נדל”ן בקפריסין החל מ-פרויקטים חדשים, דירות יד 2 , בתים פרטיים, השקעות נדל”ן ומסייע למשפחות ברילוקיישן דרך אנשים מקומיים.
איתי ארז- השקט שלך בקפריסין